Zdrowe odżywianie w klasie II b

Categories: | Author: Violetta Lebda | Posted: 2024-04-25 | Views: 26

 

Uczniowie klasy II b włączyli się w szkolne obchody Tygodnia Profilaktyki. 

 

 

 Podczas omawiania piramidy zdrowego odżywiania uczniowie dowiedzieli się, że odpowiednia porcja warzyw stanowi źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Jedzenie owoców i picie wody jest niezbędnym elementem codziennej zbilansowanej diety. Należy pamiętać o spożywaniu codziennie ciepłego posiłku, który jest niezwykle ważny, ponieważ zaopatruje nas w odpowiednią ilość energii, a w chłodniejsze dni - rozgrzewa. Nie należy zapominać o ruchu na świeżym powietrzu, gdyż pomaga zachować nam dobrą formę fizyczną, kondycję, a także uodparnia na infekcje. Następnie drugoklasiści z zachowaniem higieny z przyniesionych produktów przygotowali kolorowe, pełne witamin, smaczne kanapki. Wykazali się niezwykłą wyobraźnią, kreatywnością. Stworzyli piękne warzywne kompozycje kanapkowe. Uczniowie dowiedzieli się, że kanapki wykonane własnoręcznie smakują najlepiej!

 Galeria - zobacz