Warsztaty kulinarne „II śniadanie”

Categories: | Author: Violetta Lebda | Posted: 2022-09-30 | Views: 244

Uczniowie z klasy 5 uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, które zorganizowane zostały w „Kulisach Lata” w Lewkowcu. 

 

 

 Warsztaty prowadziły Panie Aneta Kulikowska i Dorota Tomczak. Rozmawialiśmy na temat zasad zdrowego odżywiania, czego należy jeść najwięcej, czego mniej, a jakich produktów unikać i dlaczego warto o to zadbać. Rozmawialiśmy o wartościach odżywczych owoców i warzyw. Upiekliśmy chleb – najfajniejsza zabawa była podczas przesiewania mąki  - można było dotykać mąkę  Przygotowaliśmy sałatkę z pomidorów ze szczypiorkiem. Zrobiliśmy konfiturę z malin, sok z jabłek i dyni, przygotowaliśmy czerwony koktajl z malin i jeżyn. Na deser zrobiliśmy czekoladę. Zajęcia kulinarne pozwoliły, poprzez zabawę, nauczyć dzieci bezpiecznego krojenia warzyw i owoców, bezpiecznego posługiwania się mikserem i sokowirówką. Najprzyjemniejszą częścią zajęć była wspólna degustacja i odkrywanie nowych smaków. Wspólne gotowanie i jedzenie może uświadomić dzieciom, że mają wpływ na to, co jedzą  i zachęcić je do poznawania nowych połączeń produktów. Zajęcia odbyły się w ramach projektu „Zdrowie na talerzu”, realizowanego w naszej szkole. Projekt edukacyjny realizowany w ramach Konkursu Mikrodotacji Wielkopolska Wiara 2021, dofinansowany przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021-2030.

Galeria - zobacz